fbpx

Hvad er et hekseskud?

Hvad er et hekseskud? Det kommer som lyn fra en klar himmel og føles som en forbandelse...

“Jeg tror, at jeg har fået et hekseskud, er der mange, der siger, når de opsøger en kiropraktor med smerter i ryggen” – men, hvad er så det? Kært barn har mange navne. Nogen siger også, at jeg har hold, lumbago, en nerve i klemme eller et låst led.

Et hekseskud er ikke nogen diagnose, og derfor er der ofte fri fortolkning, forklaring og dermed behandling ved denne tilstand. Fagfolk og forskere kan heller ikke blive enige om nøjagtig, hvad årsagen er. Men ondt det gør det!

Et hekseskud er en gammel betegnelse for pludseligt indsættende smerter i ryggen. Det kommer meget pludseligt som et lyn fra en klar himmel i form af et stik eller et voldsomt jag og føles nok dermed som en forbandelse. Måske fra en heks? og dermed betegnelsen hekseskud?

Hvis smerten sidder i lænden, kan det også kaldes akut lumbago eller et lændehold. Smerten kan sidde hvor som helst i rygsøjlen og alt efter hvor, kan den stråle til balde og lår eller rundt om brystkassen ud til skuldre og arme.

Smerteintensiteten kan variere fra ubehag til ekstreme smerter, hvor man slet ikke tør eller kan bevæge sig. Jeg havde for nogle uger siden en mand inde til behandling på klinikken, som var krigsflygtning. Han havde tidligere undergået tortur og havde synlige skudsår på kroppen. Han fortalte, at hans lændesmerter var klart det værste, han nogensinde havde oplevet. Det er tankevækkende, at det kan være så voldsomt, men vi hører det ofte på klinikken.

Hvorfor får man et hekseskud? Det opstår typisk efter en banal bevægelse, man har gjort på nøjagtig samme måde mange gange før. Men når det udløser en smerte, kalder man det pludseligt for en “forkert bevægelse”.

Ofte har der været stive eller stramme muskler forinden, måske sekundært til at man måske har været belastet fysisk eller psykisk. Derfor er det ikke den enkelte udløsende bevægelse som er årsagen, men måske er det dét, man har foretaget eller været udsat for i ugerne eller dagene før.

De stive led eller muskler kommer måske ud i en yderstilling og for at beskytte dig, låser leddene sig måske for at begrænse skaden. Jeg skriver ”måske”, fordi man faktisk ikke ved det med sikkerhed. Men det er en accepteret simplificeret og afdramatiserende forklaringsmodel.

En anden mere anatomisk funderet forklaring er, at inde i de små led i ryggen kan en flig brusk eller ledkapsel komme i klemme og dermed forstyrre normal ledbevægelse og dermed forstyrre nerveimpulser til og fra leddet som dermed igangsætter en krampe. Hermed er en ond cirkel i gang.

Når både muskler og led strammer til, vil der efter få minutter opstå forskellige kompensationer, og så kan det være svært at pege på en enkelt struktur som et led eller en muskel som årsag eller smerteudspringet. Derfor bruger fagfolk også diagnosen: “uspecificerede rygsmerter”. Her er der mange patienter, som bliver skuffede over, at de ikke kan få en mere specifik forklaring eller diagnose på så klar en smerte.

De gode nyheder er dog at man efter en simpel sygehistorie og en grundig undersøgelse ofte kan oplyse patienten om, at smerterne er helt ude af proportioner med skaden. Desuden har de en rigtigt god prognose - selv uden behandling!

Dette er selvfølgelig en lettelse for den som har smerter – og afdramatiserende information er faktisk første skridt til, at du er i bedring.  Hos Kiropraktik i Centrum kan vores kiropraktorer og fysioterapeuter hjælpe dig med denne information.

Råd ved hekseskud

Forsøg så vidt muligt at holde dig i bevægelse og træk vejret dybt for at modvirke spændinger - bevægelse udkonkurrerer smerte. Råd vil selvfølgelig være afhængig af, hvor i rygsøjlen du har smerter.

Når du ikke er i bevægelse, anbefaler vi: hellere ligge end sidde – gerne med en pude under knæene. Det er OK at ligge på et hårdt underlag. Har du for ondt til at bevæge dig, så læg dig på gulvet med bøjede knæ og hofter, således at underbenene hviler på f.eks. en stol.

Det kan være relevant at supplere med almindeligt smertestillende håndkøbsmedicin – evt. i samråd med din læge.

Is på det smertefulde område - 10 minutter på / 60 minutter af! Undgå is direkte på huden. Paradoksalt nok kan en varmepude også afhjælpe muskelspasmerne.

Hvis ikke du kan bevæge dig, må du selvfølgelig blive hjemme – men så vidt muligt undgå sygemelding.

Behandling ved en kiropraktor har til formål at frigøre smertefulde og låste muskler og led. Dette vil være med til at fremskynde din bedring. Behandlingen ved kiropraktor vil typisk bestå af nogen led frigørende teknikker som stræk og tryk samt evt. massage og dry needling akupunktur af krampet muskulatur.

Hvad med fremtiden?

Når man har oplevet at have et ordentligt hekseskud, hvor man har været lammet af smerter og angst for, om det nu var det… - med den aktive livsstil? Så er planen, at man vil gøre, hvad som helst for ikke at komme i den situation igen.

Desværre er der ikke nogen garantier for, at det ikke sker igen - og der er intet man kan gøre som sikrer, at det aldrig sker. Men generelt set jo bedre form man er i, jo hurtigere kommer man igennem det, hvis det sker igen. Har du bare oplevet et enkelt hold, så lev som du plejer og sørg for at holde dig i bevægelse på en måde, som du synes er sjov og giver mening for dig.

Har du oplevet tilbagevendende hekseskud, anbefaler vi, at du snakker med din kiropraktor, så der evt. kan tilrettelægges en forebyggende behandlingsplan som supplement til øvelser i regi af fysioterapeut, hvor vi sikrer, at dine muskler og led arbejder så optimalt som muligt.

Vær opmærksom på følgende

Hvis du har symptomer på hekseskud, men OGSÅ har:

  1. Smerter som stråler fra lænd eller balde til under knæniveau, som forværres ved nysen, hosten eller generelt bugpres

  2. Føleforstyrrelse i benene eller i et område svarende til, hvis du havde ridebukser på

  3. Tendens til ikke at kunne lade vandet eller holde prutter tilbage eller generelt ændret afføringsmønster.

Så kan det være fordi, der er tale om en nerve som er irriteret eller er kommet i klemme. Dette vil oftest være pga. en diskusprolaps. Her er prognosen fortsat god, men man må forvente et længere behandlings- og opfølgningsforløb i samarbejde med din læge. Se mere info herom under prolapspakken.

Skrevet af Johan Hellemose, kiropraktor hos Kiropraktik i Centrum.