Piskesmældsskade
Piskesmæld betegner overstrækning, forstuvning eller yderligere overbelastning af dele i halshvirvelsøjlen, og derfor er det ofte halsen og nakken, som tager skade, når et piskesmæld sker. Mange bruger piskesmæld som betegnelse for en diagnose, men dette er ikke korrekt, da piskesmæld i stedet blot beskriver måden hvorpå, en skade er sket – altså den voldsomme fysiske påvirkning, som har fundet sted og har forårsaget de kraftige og yderst ubehagelige smerter, som et piskesmæld giver. Nakke og hals er meget sårbar, når det kommer til pludselige ryk og traumer som f.eks. når en bil påkøres bagfra, og derfor ses piskesmæld ofte som resultat af bilulykker eller fald. Skader efter piskesmæld kan til tider være kontinuerlige og vare ved i flere år, og derfor er den kiropraktiske behandling, som kan hjælpe mod smerterne ekstremt brugbar.
Symptomer kan hurtigt mærkes
Efter et piskesmæld mærkes symptomerne oftest samme dag eller dagen efter, og derfor er det hurtigt at føle, når noget er galt. Symptomerne kan bl.a. dække over:
- Nakkesmerter
- Hovedpine
- Smerter i arme og skuldre
- Kvalme
- Svimmelhed og træthed
- Rygsmerter
- Ondt i lænden
- Koncentrationsbesvær
- Sovende eller stikkende fornemmelse i dele af kroppen.
Hvor længe symptomerne varer ved afhænger af, hvornår behandling af samme startes og også, om der udvikles kroniske mén og piskesmældssyndrom, som er tilfældet, hvis symptomerne stadig optræder op til seks måneder efter, skaden er sket.
Behandling bør startes hurtigt for at undgå vedvarende smerter
Selvom symptomerne er mange, og de ofte rimelig effektivt kan behandles, er findes der desværre flere eksempler på folk, som har udviklet kroniske og vedvarende smerter som følge af piskesmæld, og derfor er behandling altafgørende. Denne bør startes så tidligt som overhovedet muligt efter, at piskesmældet har fundet sted, da den rette behandling skal igangsættes for at have optimal effekt.
Lad os hjælpe dig på vej
Det kan generelt være svært at behandle de symptomer, som viser sig efter et piskesmæld, da de ofte spænder fra ene yderpol til anden, men smertebehandling ved f.eks. akupunktur, kiropraktisk behandling af nakke, ryg og lænd, fysioterapi, massage eller osteopati er ofte meget velegnet, og hos Kiropraktik i Centrum i hjertet af København, tilbyder vi alle disse former for behandling. Du kan kontakte os på telefon 33 12 39 20 eller på mail info@kiropraktikicentrum.