Idrætsskader
Idrætsskader
Man antager at over 700.000 personer i Danmark pådrager sig en idrætsskade hvert år. Da flere og flere personer dyrker idræt og er aktive, vil antal skader formentlig øge de kommende år.
Der findes to forskellige typer idrætsskader:
De akutte skader opstår pludseligt på grund af en for stor belastning på for kort tid. Eksempler på akutte skader er fibersprængninger, korsbånd eller meniskskader og forstuvede ankler. Disse skader giver typisk mange smerter lige i det skaden sker, og smerten er typisk værst de første par dage efter at skaden opstår.
Hvis man får en akut idrætsskade, er det vigtigt at denne bliver håndteret rigtigt helt fra start.
Der har i mange år været diskussioner om hvordan man håndterer en akut idrætsskade optimalt. Tidligere var RICEM den mest anerkendte måden at behandle disse skader på.
RICEM = Rest (ro), Ice (is), Compression (kompression), Elevation (løft), Movement (bevægelse)
I de senere år har dog POLICE vundet et større indtog.
POLICE = Protection (beskyttelse), Optimal Loading (optimal belastning), Ice (is), Compression (kompression), Elevation (løft)
Det alle eksperter er enige om, er at akutte skader skal behandles så hurtigt som muligt!
Har du fået en akut skade, skal du kontakte din behandler hurtigst muligt, for at få den behandling der passer netop dig!
Overbelastningsskader
Den anden type skade er overbelastningsskader, så som betændelse i akillessenen, afklæmning i skulderen, løberknæ osv.
Idrætsgrene hvor disse typer skader typisk opstår, er udholdenhedsidræt som f.eks. løb, cykling svømning osv.
Disse skader opstår over tid, og årsagen er at vævet i det pågældende område bliver udsat for større belastning end det kan holde til. Hvis dette sker, kommer der inflammation i det pågældende område. Dette er kroppens måde at forsøge at hæle det overbelastede område, samt at fortælle dig at skaden har brug for hvile og aflastning for at blive raskt.
I mange tilfælde vil det hjælpe at holde pause og aflaste den del af kroppen der er overbelastet, men man oplever ofte at symptomerne kommer tilbage når man genoptager aktiviteten.
I de tilfælde hvor man gentagende gange får tilbagefald skal du henvende sig til din behandler. Årsagen til at en skade opstår er ofte kompleks, og kan f.eks. skyldes forkert teknik, manglende styrke i relevante muskler, for lidt eller for meget bevægelighed i relevante led, “dårlige” løbesko, forkert opbygning af ens træning, for lidt søvn, osv.
Hos kiropraktik i Centrum er vi et tværfagligt team af eksperter som samarbejder for at finde årsagen til dine symptomer. Derefter lægger vi sammen med dig en plan som sikrer, at du kommer tilbage til det funktionsniveau du gerne vil være på!
Vi samarbejder også med yderligere specialister, hvorfor vi med stor sandsynlighed kan finde netop den form for undersøgelse og behandling, som passer til den enkelte patient. Vi prioriterer endvidere løbende opfølgning som en del af den endelige behandlingsplan, Du kan booke en tid online, kontakte vores os på telefon 33 12 39 20 eller på mail info@kiropraktikicentrum.dk allerede i dag for at høre mere om, hvad vi kan gøre for dig.
Vi holder til i hjertet af København nær offentlig transport og hjælper hver dag patienter af mange slags med et tilpasset forløb.