fbpx

Svimmelhed

Svimmelhed er et symptom på, at kroppens balancesystem ikke fungerer, som det skal. Balancesystemet består af flere centre i hjernen, som modtager og bearbejder sanseinformation fra syn, balanceorganerne i det indre øre og fra millioner af små sensorer i kroppens muskler og led, som kaldes proprioreceptorer. Proprioreceptorerne registrerer konstant leddenes stilling og bevægelse.

Der kan være mange forskellige årsager til svimmelhed, nogle kan være alvorlige, men langt de fleste er heldigvis helbredelige eller går over af sig selv.

Svimmelhed kan inddeles i subjektiv svimmelhed, hvor man oplever, at det er én selv, der drejer rundt, samt objektiv svimmelhed, hvor man føler, det er omgivelserne, der roterer. Fælles for dem begge er, at det kan være meget ubehageligt og ødelæggende for ens hverdag.

Det er nødvendigt at sikre sig, at ører og nervesystem ikke viser noget unormalt. Det vil kiropraktoren sikre sig inden en eventuel behandling påbegyndes.

Nakkens funktion kan have betydning i begge former for svimmelhed. Hvis nakkens muskler og led belastes forkert, kan det føre til svimmelhed. Der findes proprioceptive receptorer i alle led (dvs. nerver, der sender besked til rygmarv og hjerne om kroppens bevægelser og stillinger).

Der findes særligt mange sådanne sensorer i vores fodsåler, omkring hofte og bækkenleddene (S-I leddene) og rigtig mange i de dybe muskler i læggene samt i nakkens ledkapsler og muskler. Hvis årsagen til svimmelheden helt eller delvis findes her, er kiropraktik en meget effektiv behandling.